Voordelen van airconditioning

(t.o.v klassieke CV systemen)

In veel gevallen biedt airconditioning voordelen als we het vergelijken met een klassiek CV systeem, met airconditioning kan namelijk energiezuiniger verwarmd worden. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten en omdat er geen gas voor nodig is, is het ook nog eens beter voor het milieu.

De voordelen van airconditioning in een notendop:

  • Flinke besparing op de energierekening
  • Lage CO2 uitstoot
  • Het hele jaar door een aangenaam klimaat
  • Te combineren met warm tapwater en vloerverwarming (warmtepomp)
  • Relatief lage investering
  • Snelle installatie zonder hak- en breekwerk
  • Gereinigde lucht door filtersysteem

Airconditioning, ook wel klimaatbeheersing genoemd, wordt meestal vooral geassocieerd met koeling, de luxe van een aangename temperatuur binnen terwijl het buiten erg warm is. Echter, praktisch elke hedendaagse airconditioner kan ook verwarmen. Daarom wordt een airconditioner ook warmtepomp genoemd.

Wat is een warmtepomp?

Lang verhaal kort; een warmtepomp is een apparaat dat energie verplaatst in de vorm van warmte. Deze energie wordt verpompt van de plaats waar het beschikbaar is (bijvoorbeeld in de buitenlucht of in het grondwater), naar de plaats waar het nodig is. Dit gebeurt door het koelproces om te keren. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en gebruikt dit om de ruimte te verwarmen. Zelfs als het vriest kan er nog warmte uit de buitenlucht worden gehaald. Een warmtepomp gebruikt wel energie maar doet dit, mede door het gebruik van de gratis buitenlucht als bron, vele malen efficiënter dan een gasgestookte CV-ketel. 

Het rendement van een warmtepomp is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de ruimte die verwarmd dient te worden, de mate van isolatie en van de buitentemperatuur. Vanzelfsprekend moet de warmtepomp harder werken (= meer energie verbruiken) naarmate de buitentemperatuur daalt. Elke specifieke situatie is dus anders, door de eisen en wensen van de gebruiker maar ook door de mogelijkheden van een bestaand of nieuw gebouw. Een installateur zal dan ook voor elke situatie een maatwerkoplossing leveren.

Alle systemen uit het airconditioning assortiment van TOSHIBA kunnen verwarmen en zijn dus warmtepompen. De rendementen van deze systemen zijn stuk voor stuk gunstig. De warmtepompen zijn er daarnaast in veel verschillende uitvoeringen waardoor voor bijna elke toepassing wel een oplossing beschikbaar is. Of het nu gaat om een enkele kleine zolderkamer, de woon- en/of slaapkamer(s), kantoor of een hotel.

Relatief lage investering

Er bestaan diverse warmtepompsystemen, de investeringen die nodig zijn om een warmtepomp toe te passen zijn dan ook zeer uiteenlopend. Een airconditioner is één van de mogelijke afgiftesystemen. Het voordeel van dit systeem is dat de prijs in vergelijking met een systeem waarbij bijvoorbeeld verwarmd wordt met behulp van grondwater aanzienlijk lager ligt, zowel wat aanschaf betreft als voor de installatie van het systeem.

Daarnaast zijn de werkzaamheden rondom de installatie van een lucht/lucht warmtepomp (airconditioner) eenvoudig; binnen een paar uur is een erkende installateur klaar en kan de warmtepomp in gebruik worden genomen zonder hak-, breek- en graafwerk. De bediening van de warmtepomp geschiedt via een afstandsbediening. Kortom; geen ingewikkelde apparatuur in de meterkast, eenvoudige bediening en aan de energierekening zie je meteen de besparing.

Alles in één systeem: warm tapwater, vloerverwarming en -koeling

Een uitgebreider warmtepompsysteem is de lucht-water methode. Een alles-in-één systeem dat water verwarmd of koelt voor vloerverwarming of -koeling en voor warm tapwater voor keuken en badkamer. De techniek hierin is zelfs zo vergevorderd dat er al systemen beschikbaar zijn waarmee de gasaansluiting overbodig is. Op deze manier is de besparing voor portemonnee én milieu nog groter.

Een gezond binnenklimaat door het filtersysteem

TOSHIBA airconditioners beschikken over diverse filtersystemen die ervoor zorgen dat vervuilende deeltjes en overtollig vocht uit de lucht worden verwijderd voordat deze weer de ruimte wordt ingeblazen. Door te verwarmen (of koelen!) met een warmtepomp is dus niet alleen de temperatuur comfortabel maar creëert u ook een gezond binnenklimaat waar u het gehele jaar van profiteert!